Hogyan zajlik az ügyintézés egy totálkár után?

Az totálkár ügyek intézése biztosan senkinek sem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé. A rengeteg kutatás, a lehetséges csapdák, átverések, a számtalan energia és nem utolsó sorban a sok idő, amelyet rá kell szánnunk. Ezek mind olyan dolgok, amelyeknek csupán már a gondolatától is elrémül a legtöbb ember. Azonban mégis, számtalan esetben nem kerülhető el ez a folyamat. Totálkár esetében pedig nem csupán az alaposság, de a gyorsaság is nagyon lényeges. Cégünk segít Önnek!

Karosszéria lakatos műhelyünkben teljes körű ügyintézést biztosítunk az egyszerűbb és a bonyolultabb szituációkban is. Egy totálkáros jármű, egy már használhatatlan állapotba került karosszéria, egy balesetet követő szituáció.. Ezek azok a helyzetek, amikor mindenképpen indokolt, hogy egy szakember segítségét vegye igénybe. Mi pedig ezeket bármikor elintézzük Önnek. De milyen esetekben is beszélhetünk totálkárról?

A totálkár állapot

A totálkár megfogalmazás egy gépjármű esetében azt jelenti, hogy az adott jármű egy olyan állapotba kerül, hogy azt már vagy nem lehetséges vagy nem megtérülő költség lenne megjavíttatni. Ez érthető mind a karosszéria, mind a motorikus és erőátviteli részekre is egyaránt. Országunkban az autók többsége meglehetősen idősebb, ezért sajnálatos módón gyakori eset, hogy nem gazdaságos túlságosan sok pénzt rákölteni a megjavíttatásra. Amely azonban nagyon fontos, hogy a nem lényegtelen, hogy autónk a gazdasági vagy a műszaki totálkár állapotába került.

Mi az a gazdasági totálkár?

Ha a gépjármű jelenlegi gazdasági értékének több, mint 60%-át meghaladnák a megjavíttatás költségei, ebben az esetben a biztosítók ezt a gazdasági totálkár kategóriát fogják megállapítani. Jellemzően akadnak olyan országok is, ahol teljes mértében, vagy még akár 110 százalékosan is hozzájárulnak a megjavíttatás folyamatához a biztosító társaságok, azonban hazánkban az előző folyamat lett ismert. Pontosan tehát meg tudjuk javítani a karosszéria műhelyünkben a megsérült járművet, azonban a javítást álló gazdasági társaságnak egyszerűen nem fogja megérni. Mégis előfordulhat, hogy valaki nekikezd ennek a dolognak. Ennek a legtöbb esetben érzelmi okai vannak, hiszen a tulajdonos valamilyen oknál fogva nagyon ragaszkodik az autóhoz és kifizeti a különbözetet.

Mi az a műszaki totálkár?

A műszaki totálkár egy ennél még rosszabb kategóriát jelent, hiszen ilyen helyzetben az autó karosszériája és egyéb tartozékai az előzőnél is rosszabb állapotba kerültek. Ebben a helyzetben az egész gépjármű, a karosszéria vagy némely fontos műszaki főegység olyan mértékben megsérült, hogy nem lehetséges azt megjavítani. Nem biztosítható ugyanis, hogy a javítással olyan állapotba lenne állítható a gépjármű, hogy az eredeti állapotnak megfeleljen, biztonságosan használható legyen.

Mit is tegyünk?

Ha a biztosító társaság a gépjárművet totálkárosnak minősíti, az ő ajánlatuk mentén, további roncsokkal együtt értékesítik majd azt. Ezt elfogadhatja a tulajdonos, azonban ugyanakkor nincs kötelezve semmire, tehát értékesítheti a roncsot akár a szabadpiac területén is ha esetleg kevésnek találná a biztosító által felmutatott maradványérték összegét. vagy meg is javíttathatja a járművet ha mégis ragaszkodna hozzá. A műszaki és használhatóság szempontjait tekintve ez semmit sem fog befolyásolni, nem lesz kivonva a jármű a forgalomból, ebből adódóan újra műszaki vizsgára sem kötelezik majd egy ilyen káresemény végett. Ha egy CASCO-s biztosítás segítségével történik a javítás, fel szokták felmondani ekkor és ezért azt szükséges lesz majd újra kötni. A befolyt összeget pedig a legtöbb esetben kipótolva, akadnak, akik másik gépkocsi beszerzésére használják fel.

Viszont ha a megjavíttatás mellett dönt a gépjármű tulajdonosa, akkor ajánlott az autófényező-műhelynek átadni a teljes komplett feladatot. Hiszen egy szakember ilyen esetekben megállapítja a károsodás mértékét, és figyelembe vesz más fontos tényezőket is, mint például a gépjármű korát, a gépjármű kárkori állapotát és a tulajdonos kívánságait és természetesen a biztosító által felajánlott összeget is!

Ön rengeteg stressztől és vesződségtől kímélheti meg magát, ha egy profi karosszéria lakatos műhelyre bízza a teljes, komplett folyamatot, ugyanis ha Ön a javíttatás mellett dönt, a szakember elintézi Önnek a kárfelvételt, kézben tartja az adminisztrációt, intézi a kárrendezést a biztosítóval és természetesen kivitelezi a javítást is és teljesen kész állapotban adja vissza a kijavított járművet.

Totálkár esetén levesszük a válláról a terheket, bízza cégünkre bizalommal a feladatot!